Historie

Onze SSV de Eendracht heeft een rijke historie en gelukkig ook leden die daar alles over kunnen vertellen!

Hieronder een korte introductie in de rijke historie van SSV de Eendracht 

Sinds de oprichting op 30 juli 1908 zijn we vele malen van honk veranderd. Vanaf 1985 zijn we definitief gevestigd op sportterrein ’t Nieuwe Oost, Thorbeckelaan 113 in Barneveld. De mooiste en sfeervolste accommodatie van Nederland!

Al sinds 1908 is het doel van de vereniging; haar leden in staat te stellen de schietsport te beoefenen.

Het prille begin
In het dorp Barneveld bestond al vanaf 1900 de schietvereniging ‘Piet Cronjé’, maar die kon statutair niet meer dan 20 leden hebben. Het animo voor het schieten in Barneveld bleek echter veel groter, zodat op 30 juli 1908 de schietvereniging ‘De Eendracht’ werd opgericht. Iedereen kon er lid van worden.

Hieronder zie je dan ook de eerste foto van De Eendracht, genomen in de zomer van 1909 op de schietbaan aan het Watermolense Bosch.tn-01-originele foto eendracht 1908

In die begintijd werden de schietverenigingen nog opgericht als weerbaarheidsverenigingen, met tot doel ‘het verhoogen van ’s-Lands weerbaarheid’, voortvloeiend uit de Zuid-Afrikaanse oorlogen rond de eeuwwisseling.

De nadruk lag op het oefenenen met het militaire geweer, de M95. Tot 1936 schoot men op de schietbaan van het Watermolense Bosch, eigendom van de toenmalige burgemeester, Baron van Nagell. Op deze baan kon in de zomermaanden tot 150 meter geschoten worden. In de wintermaanden behielp men zich op de kegelbaan in hotel ‘Het Hof van Gelderland’ met de kamerbuks (KSO) of cilindergeweer, in het kaliber 6 mm flobert.

Men hield vele regionale wedstrijden, waarbij alle schietverenigingen uit de omtrek werden uitgenodigd. Er zijn nog vele verslagen uit die tijd bewaard gebleven. Het was een compleet dorpsfeest, met de harmonie dat de gehele dag op de baan was om het feest luister bij te zetten. Zelfs de prijsuitreiking ’s-avonds geschiedde door de burgemeester.

Oprichting S.K.G.V.
In 1923 leidde deze regionale wedstrijden tot de oprichting van de S.K.G.V., ook wel de Kring genaamd. Vijf verenigingen, waaronder De Eendracht en Piet Cronjé, namen hiertoe het initiatief. Elk jaar organiseerden de leden om toerbeurt een regionale wedstrijd op groot kaliber geweer, de Zomerwedstrijd. Deze wedstrijd wordt nog steeds elk jaar, bijna 90 jaren na dato! gehouden.tn-04-De Eendracht rond 1920

In 1936 werd de buitenbaan afgekeurd. De Eendracht kon in de daarop volgende jaren welwillend gebruik maken van de schietbaan in Scherpenzeel. Op de fiets, geweer op de schouder of aan de stang, samen met zustervereniging D.O.G. uit Voorthuizen.

Na de oorlog!
In de oorlogsjaren lagen alle aktiviteiten stil, maar in 1945 wordt de draad weer direct met veel animo opgepakt. Piet Cronjé heeft die tijd niet meer overleefd; na de oorlog hingen zij het geweer definitief aan de wilgen.
Maar de tijd is arm, men beschikt alleen over Duitse en Engelse buitgeweren, en – voor binnen – over een luchtbuks; oorlogsschade wordt niet gecompenseerd. Toch bleef het een uitgesproken wens om weer over een eigen buitenbaan te kunnen beschikken.

In 1949 wordt de lang gekoesterde wens werkelijkheid. Een perceel achter het Oosterbos kan worden gehuurd, en er wordt in rap tempo een 100 meter schietbaan ingericht. De vereniging heeft geen eigen onderkomen; men heeft al die jaren gebruik gemaakt van wat het plaatselijke hotelwezen aan ruimte te bieden had. In 1958 wordt De Eendracht de eertijds zo gastvrije kegelbaan uitgekegeld. Café Vinkenborg brengt uitkomst. In het achterzaaltje kan op de maandagavond met wat kunst en vliegwerk een 12 meter baan worden opgebouwd. Na het geweerschieten (en ’s-winters) zoekt men hier gezellig vertier.

In 1964 wordt ook de baan aan het Oosterbos afgekeurd. De bebouwing van het zich gestaag uitbreidende dorp is te dicht genaderd, en men krijgt geen toestemming meer om op die plaats te schieten. De baan wordt ontmanteld, alleen een restant van de kogelvanger is achtergebleven.

Voor het groot kaliber schieten is men dan aangewezen op de militaire banen, eerst die van de Ginkelse Hei, later baan Echo, ISK Harskamp; daarna bij Neerlandia te Ede.

In 1972 wordt de Veluwehal geopend, een gloednieuwe sportaccommodatie. Voor De Eendracht is op het balkon een schietruimte ingepast. Het is er wel gezellig, doch de ruimte (en het huurbudget) is beperkt, maar men is tevreden.

In april 1977 brandt de Veluwehal af, en daarmee gaan een groot deel van de attributen van De Eendracht voorgoed verloren. Schietvereniging Tyr, Lunteren neemt de vereniging tijdelijk gastvrij op.

Het lukt de vereniging een oude schuur van een der leden in Wekerom te huren en in te richten als schietbaan. Na noeste zelfwerkzaamheden, wordt de baan al op 24 oktober 1977 ingewijd. Maar het blijft een Barneveldse enclave in de gemeente Ede. Geen wonder dat men terug verlangt naar het vertrouwde moederdorp, maar dan na zo’n 70 jaar wel in een eigen verblijf.

Wens in vervulling!
En het lukt. Na lange besprekingen en gulle medewerking van de Gemeente wordt aan het sportterrein ’t Nieuwe Oost een gloednieuw eigen schietaccommodatie neergezet. Opstal en inrichting worden door de leden zelf behartigd. De opening wordt in 1986 extra gevierd met een landelijke wedstrijd.

Het beschikbare terrein laat uitbreiding tot 50 meter toe, en langzaam begint ook dat idee vastere vorm te krijgen. Het ontwerp wordt goedgekeurd en al in 1996 kan de eerste paal de grond in. De ruwbouw is vlug geregeld. De inrichting duurt wat langer, maar met het groeien van de financiën door vele, vele eigen activiteiten en zelfwerkzaamheid kan de baan in 2001 volledig in gebruik worden genomen, de accommodatie welke u op de dag van vandaag binnentreedt.